Chancery Lane Station, London WC1

Above: Chancery Station House, 31-33 High Holborn.

From Wikipedia:

“Chancery Lane is a London Underground station on the Central Line between Holborn and The City in Central London, England. It has entrances within both the London Borough of Camden and the City of London. It opened in 1900 (see image above) and takes its name from the nearby Chancery Lane.

The station is located between St Paul’s and Holborn stations, within fare zone 1.

It is located at the junction of High Holborn, Hatton Garden and Gray’s Inn Road, with subway entrances giving access to the ticket office under the roadway. Chancery Lane is one of the few London Underground stations which have no associated buildings above ground.

The station was opened by the Central London Railway (CLR) on 30 July 1900. The current station entrance is not the original. The original, disused station building is on the north side of High Holborn at Nos. 31–33, approximately 400 feet (122 m) to the west, closer to High Holborn’s junction with Chancery Lane. Originally provided with four lifts between ground and platform levels, the station was rebuilt in the early 1930s to operate with escalators. It was not possible to construct the inclined escalator shaft between the platforms and the existing entrance, so a new sub-surface ticket hall was constructed below the road junction. The new station entrance came into use on 25 June 1934.

The old entrance building became redundant and, in recognition of the location of the new entrance, the station was renamed Chancery Lane (Gray’s Inn), although the suffix subsequently fell out of use.

When the CLR excavated the running tunnels it routed them to avoid passing under surface buildings in order to limit the risk to the buildings from vibration. At Chancery Lane, the eastbound tunnel runs above the westbound one.

It is one of eight Underground stations with a deep-level air-raid shelter underneath it; after World War II this was turned into Kingsway telephone exchange. Access to the shelter was via the original station building and lift shaft as well as subsidiary entrances in Furnival Street and Took’s Court.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: